Odkryłam na obczyźnie coś wspaniałego - czosnek niedźwiedzi. Zapoznał mnie z nim mój węgierski znajomy. Polubiliśmy się, więc na drugi dzień kupiłam cały pęk pięknych zielonych listków, od kumy na okolicznym targu, za jakieś gorsze. Pomyślałam: fajnie odkrywać nowe smaki za granicą, a potem poszperałam w internecie i dowiedziałam się, że ,,w Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu" i w Kotlinie Sandomierskiej. Wygląda to tak, że czosnek niedźwiedzi rośnie w lesie, a dobrzy ludzie zbierają go i sprzedają na targach. Pewnie w Polsce nikt go nie je bo sikają na niego lisy :) Ja go jednak jem i mam się dobrze.
Potrzebujemy:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki mąki tortowej,
- sól, piperz, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, czosnek,
- czosnek niedźwiedzi (jeśli nie mieszkasz w lesie i nie masz czosnku niedźwiedziego możesz użyć szczypiorku),
- jogurt naturalny, ewentualnia śmietana 12 %,
- olej do smażenia placuszków ,
Ścieramy na tarce cukinie i marchewki. Jeśli cukinie są młode nie musimy ich dokładnie obiedać i wykrawać środka, dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy. Po ok 5 min odsączamy starte warzywa od soku i do tak spreparowanej mieszkanki dodajemy wcześniej rozbite w osobnej miseczce jajka z dodatkiem pieprzu i gałki muszkatołowej. Dorzucamy pokrojony w drobne paseczki czosnek niedźwiedzi. Wszystko razem mieszamy i dodajemy mąke. Na patelni z rozgrzanym olejem forumujemy placuszki i smażymy z obydwu stron aż sie razumienią. Tak przygotowane placuszki cukiniowe najlepiej smakują z sosem jogurtowo czosnkowym (jogurt + śmietana, pieprz, sół, zioła prowansalskie, czosnek), posypane nieprzyzwoitą ilością czosnku niedzwiedziego.
Pychaaaaa!!
W Polsce czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochoroną - to znaczy, że tam gdzie rośnie dziko nie można go zbierać. Można jedynie go sobie samemu posadzić i wtedy zbierać legalnie, z tym, że nasiona są trudno dostępne.
OdpowiedzUsuńJeeeaaa! Pychotka! I wyglądały dokładnie tak jak na zdjęciu. A do sosiku dodałam pieprzu kolorowego świeżo mielonego.
OdpowiedzUsuńSkoro Czosnek niedźwiedzi jest chroniony , i jego nasiona są trudno dostępne. . To skad serek almette z czosnkiem niedźwiedzim i inne przetwory ? ? - mniam
OdpowiedzUsuńnasiona czosnku niedźwiedziego zaczynają powoli pojawiać się w sprzedaży. firma nasienna Vilmorin. nowe ziółko w moim ogródku.
OdpowiedzUsuń59 yr old Environmental Tech Jilly Ducarne, hailing from MacGregor enjoys watching movies like The Private Life of a Cat and Juggling. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a McLaren F1. Idz do strony internetowej
OdpowiedzUsuń