- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 średniej wielkości cebule
- serek topiony śmietankowy (2 trójkąciki albo 2/3 tego wiekszego prostokącika)
- 1 kostka rosołowa
- ok 1/2 l wody
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- bułka ,,dupka"
- olej
Na oleju podsmarzamy pokrojoną wcześniej w większe kawałki cebule, ważne żeby nie była to dymka, a ta bardziej wyrazista, starsza - wyciskająca łzy. Piszę to nauczona doświadczeniem, gdyż ostatnio natchniona panią Gessler i jej wielką miłością do słodkiej, delikatnej cebuli dodałam właśnie taką do zupy - co niestety dobrze jej nie zrobiło! Zatem powiadam - cebulę zwyklaczkę szklimy na oleju, a po chwili dodajemy pokrojoną w kawałeczki cukinię. Gdy dysponuje młodą cukinią nie obieram jej, natomiast gdy jest starsza obsrobuje ją z wierzchu aczkolwiek przyznaje, że nie robię tego zbyt dokładnie oraz wyjmuje środek z pestkami. Po chwili duszenia do rondelka wlewam ok 1/2 l wody i wrzucam kostkę rosołową. Po podgotowaniu zdejmujemy garnek z palnika, miksujemy zawartość i dodajemy serek topiony, następnie doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Zupa jest przepyszna. Idealnie pasują do niej grzaneczki z podpieczonej bułki. Gotowe jakoś mnie nie przekonują, są zbyt twarde i jakieś takie dziwneee.
Wygląda smakowicie...:)
OdpowiedzUsuńpolecam też inne blogi - jako inspirację:
http://whiteplate.blogspot.com/search?updated-max=2009-08-10T15%3A50%3A00%2B02%3A00&max-results=20
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/search?updated-max=2009-08-20T18%3A58%3A00%2B02%3A00&max-results=5
http://www.zpotrzebypiekna.pl/
http://everycakeyoubake.blogspot.com/
http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com/
tez mam ochotę na tę zupę, zapraszam na mój blog: tapasdecolores.blogspot.com
UsuńJejku ale bym zjadła teraz tą zupę!
OdpowiedzUsuńCukinia to jest słusznym składnikiem wielu dań, bardzo lubię :*
Pozdrówki
Ta zupa jest rewelacyjna!! Jadłam ją niedawno i muszę przyznać, że od razu stała się ona moją nową ulubioną zupą (mam nadzieję, że moja rodzicielka mi to wybaczy). Polecam :)
OdpowiedzUsuń