Największa tajemnocą przy zajmowaniu się czerwonym mięsem jest marynata! - Ot taka moja luźna refleksja życiowa na dziś. Jakiś czas temu ogarneła mnie żadza mięsa zatem udałam się po 1,5 kg kawałek schabu do pobliskiego sklepu i wsadziłam na noc do marynaty. Nazajutrz zaś przystąpiłam do dzieła:
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 20 dkg suszonych śliwek
- 100 ml żubrówki
marynata do mięsa:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka majeranku
Mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa i smarujemy tak powstałą, ładnie pachnącą mazią, wczesniej rozkrojony i lekko rozbity schab. Ja wstawiłam tak przygotowane mięso do brytwanki na cala noc do lodówki. Nazajutrz, do osobnej miseczki włożyłam śliwki i zalałam je żubrówka i zostawiłam na godzinę. Po godzinie wyjęłam mięso z lodówki, na jednym węższym boku schabu przytuliłam do siebie pijane śliweczki i zawinęłam mięso w rolade, na koniec spiełam je kilkoma metalowymi szpilkami, ale można też je związac bawełniana nitką. Tak powstały rulon nasmarowalam olejem, i włożyłam do brytwanki, wczesniej nacierajac go jeszcze majerankiem. Piekłam w ok 190 stopniach przez godzinę i 2o min, na ostatnie 20 min zmniejszajac temperature do 160 stopni. Przy okazjii zmiany temperatury wyjełam na chwilkę mięso i obróciłam je w brytwance. Mięso w czasie pieczenia puszcza soki, wiec chciałam zeby w nich poleżakowalo z każdej ze stron. Stara szkola mówi, żeby większe zbite kawałki mięsa piec wg zasady np. 1,5 kg miesa - 1,5 godz. ale to chyba zależy od piekarnika i innych okolicznosci przyrody. Ja mam piekranik gazowy, ktory żyje swoim życiem i w zasadzie kontrolowanie temperatury w nim jest dość malo precyzyjne. Ważne jednak, że mój eksperyment się udał, a mięso wyszło przepyszne - lekko słodkawe w smaku, nie suche i aromatyczne!
Mniam, mniam, mniam...
Przez Ciebie mam cały ekran już wylizany... nie wiem ile jeszcze ja i mój żołądek wytrzymamy!
OdpowiedzUsuńSmaczny schabik, niebo w gębie, czekam na dalsze przepisy!
OdpowiedzUsuń