piątek, 17 września 2010

przecier pomidorowy albo sok


składniki:


POMIDORY!!!


potrzebne nam będzie również metalowe sitko, duży gar i słoiki albo butelki np. po Kubusiu.


Pomidory (najlepiej takie, które mają dużo miąższu a malo wody - np. Limy) myjemy, i wkładamy do gara najlepiej takiego z szerokim dnem, wcześniej krojąc je na cząstki i gotujemy aż odparuje z nich troche wody (wg uzniania, gdy odparujemy więcej zrobi nam się przecier pomidorowy, gdy mniej - sok) i zauważymy, że odchodzi z nich skórka. Następnie, wkładamy tak spreparowane pomidory do sitka i przecieramy przez nie np. gałką do ucierania ciasta i wlewamy tak przygotowany sok do umytych i osuszonych buteleczek i zakręcone gotujemy w garnku z wodą ok 15 min.


Taki sok jest idealny jako podstawa pod zupę pomidorową albo sos. Znakomity jest również do picia prosto z butelki! Aczkolwiek ja nie należę, do fanów samego soku pomidorowego tak o!


Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz