piątek, 17 września 2010

paluszki z dorsza w panierce pietruszkowo cytrynowej z kusskusa


No i stało się! Oto i on - dorsz!


(porcja na 2 osoby)


1 średniej wielkości surowy filet z dorsza

1/2 szklanku kusskusa

2/3 szklanki gorącej wody

3/4 kostki rosołowej

1/2 cytryny (radzę dobrze ją umyć, bo przyda nam się również jej skórka)

1 jajko

1/2 szklanki mąki

świerza pietruszka

sół i pieprz do smaku



Pokroiłam ja tego dorsza na mniejsze paseczki, co by wielkością i kształtem przypominały klasyczne paluszki rybne ze sklepowej lady. Osobiscie radzę usunąć ości przed panierowaniem ryby, ponieważ dłubanie w niej w czasie kolacji albo wyjmowanie kawałków ryby z paszczoszczęki w czasie romantycznej biesiady nie jest zbyt kuszącą opcją.


W osobnej miseczce przygotowała ja kusskus, zalewając go wodą z kostką rosołową, pokrojoną drobno pietruszką, sokiem z połówki cytryny oraz startej na drobnych oczkach skórce z tejże.


Na podorędziu umieszczamy miesczke z mąką, miseczkę z rostrzepanym jajkiem oraz przygotowaną mieszankę kuskusową (ważne żeby kusskus nie byl zbyt wilgotny, bo wtedy będzie trudno przywierał do paluszków). No i co... starym jak węgiel sposobem, obataczamy rybę najpierw w mące, potem w jaju, a następnie w kusskusie. I pieczemy na złocisty kolor na rozgrzanym oleju. Istotne jest to, aby nie opiekać ryby zbyt długo gdyż wtedy kusskus twarnieje i zachowuje się niczym piasek między zębami.
Takie paluszki doskonale pasują jako dodatek do dzikiego ryżu czy pieczkonych ziemniaczków. Można jeść je też ot tak, uprzednio maczając je w sosie majonezowo cytrynowym.

dziękuje za uwagę!


kura domowa

2 komentarze:

  1. Nie mogę tutaj dłużej siedzieć, bo z głodu chyba padnę...!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaam , ja chyba preferuje maczane w sosie majonezowym. Miaaam

    OdpowiedzUsuń